• Учешће чланова PANACEA тима на XIVСкупу привредника и научника СПИН ’23

  Учешће чланова PANACEA тима на XIVСкупу привредника и научника СПИН ’23

  Скуп привредника и научника (СПИН) је научни и стручни скуп који од 2003. године организује Центар за операциони менаџмент Факултета организационих наука у Београду, у сарадњи са Привредном комором Србије и Привредном комором Београда. У периоду од 6. до 7. новембра је организован четрнаести скуп.

  Детаљније

 • Одржан 14. Скуп научника и привредника СПИН 23

  Одржан 14. Скуп научника и привредника СПИН 23

  Имали смо задовољство да учествујемо на панелу „Улога економије дељења у одрживости привреде“ на 14. Скупу научника и привредника СПИН 23-Дигитални и зелени развој привреде.

  Детаљније

 • Учешће чланова PANACEA тима на 4. Конференцији Српског удружења за маркетинг SeMA

  Учешће чланова PANACEA тима на 4. Конференцији Српског удружења за маркетинг SeMA

  Српско удружење за маркетинг (SeMA) окупља велики број представника академске заједнице, истраживаче, менаџере и експерте са искуством на пословима из области маркетинга. У периоду од 3. до 5. новембра је ово удружење на Златибору организовало четврту конференцију.

  Детаљније

 • Учешће чланова PANACEA тима на Семинару за рачунарство и примењену математику при Математичком Институту САНУ

  Учешће чланова PANACEA тима на Семинару за рачунарство и примењену математику при Математичком Институту САНУ

  Чланови PANACEA тима, доценти Милица Маричић и Тања Живојиновић одржале су предaвање у уторак 24. октобра 2023. године на Математичком Институту САНУ у оквиру Семинара за рачунарство и примењену математику, предавање на тему “Економија дељења у Србији: тренутно стање и перспективе”.

  Детаљније

 • Економија дељења и пословне перспективе младих

  Економија дељења и пословне перспективе младих

  Пројекат PANACEA и основни постулати економије дељења представљени су у емисији „Студио знања“ Радио телевизије Србије, у склопу шире теме „Пословне перспективе младих“.

  Детаљније

 • Истраживање економије дељења у националним оквирима

  Истраживање економије дељења у националним оквирима

  У оквиру другог радног пакета „Активација“, после уводних састанака и развоја методологије истраживања садашњих и потенцијалних учесника економије дељења у Србији, почело је спровођење теренских истраживања и прикупљање података.

  Детаљније

 • Пројекат PANACEA на догађају Дан науке на Факултету организационих наука

  Пројекат PANACEA на догађају Дан науке на Факултету организационих наука

  На Факултету организационих наука је 11. маја одржан први у низу догађаја означен као Дан науке. Бројни посетиоци, међу којима и представници Универзитета у Београду и чланови тимова представљених пројеката, могли су да присуствују презентовању резултата пројеката у чијим конзорцијумима учествује Факултет организационих наука.

  Детаљније

 • Припреме за истраживање економије дељења у националним оквирима

  Припреме за истраживање економије дељења у националним оквирима

  Почетак друге године пројекта PANACEA, уједно и другог радног пакета “Активација”, обележио је рад на развоју методологије истраживања садашњих и потенцијалних учесника економије дељења у Србији. Тим поводом одржано је више састанака тима у периоду од 10. јануара до 2. фебруара.

  Детаљније

 • Идејно решење Центра за развој економије дељења у Србији

  Идејно решење Центра за развој економије дељења у Србији

  Један од главних циљева пројекта PANACEA је успостављање Националног центра за развој компетенција у области економије дељења (SeSECC – Serbian Sharing Economy Competence Center). Зашто је потребан Центар за развој економије дељења у Републици Србији, како је настала идеја за његово успостављање и како ће Центар изгледати прочитајте у  трећем извештају пројекта D1.3 Концептуални дизајн…

  Детаљније

 • Мапирање заједнице економије дељења у Србији

  Мапирање заједнице економије дељења у Србији

  Представљање концепта и развојних изазова економије дељења у националним оквирима, као и мапирање и анализа главних учесника економије дељења у Србији су кључне теме другог извештаја PANACEA пројекта. Извештај можете преузети на следећем линку. 

  Детаљније

 • Сусрет истраживача и практичара економије дељења у Србији

  Сусрет истраживача и практичара економије дељења у Србији

  Тим истраживача PANACEA, пројекта Фонда за науку Републике Србије, представио је прве резултате и налазе учесницима Радионице под називом „Ка заједници економије дељења у Србији“, одржаној на Факултету организационих наука, Универзитета у Београду, у четвртак 8. септембра. Радионица је била одлична прилика да практичари и истраживачи из области економије дељења, представе своја искуства, мапирају изазове…

  Детаљније

 • Упознајте феномен економија дељења

  Упознајте феномен економија дељења

  Шта је економија дељења, која су њена основна својства и ефекти, у којим областима и како послују најпознатији представници економије дељења, шта су развојни изазови и претпоставке у глобалним и националним оквирима су само неке од тема извештаја који има за циљ да научној, стручној и широј јавности на свеобухватан и разумљив начин представи феномен…

  Детаљније

 • Радни састанак пројекта PANACEA

  Радни састанак пројекта PANACEA

  Последњег дана јуна на ФОН-у је одржан састанак у пуном саставу тима PANACEA. Састанком су председавали др Вељко Јеремић, као лидер пројекта и домаћин скупа, и др Маријана Петровић, координатор радног пакета РП1. Састанак је био посвећен активностима на мапирању заједнице економије дељења у Србији. Председавајући су најпре представили досадашње резултате на овом пољу, а…

  Детаљније

 • Посета истраживачком центру Dimmons

  Посета истраживачком центру Dimmons

  У периоду од 29.05. до 05.06 чланови нашег тима Вељко Јеремић и Наташа Бојковић били су у посети истраживачком центру Диммонс, основаном 2016. године у оквиру Отвореног Универзитета у Каталонији (УОЦ-Опен Университy оф Цаталониа) а који се бави друштвено-економским иновацијама које се везују за дигиталне технологије са фокусом на колаборативну економију.

  Детаљније

 • Уводни састанак

  Уводни састанак

  Након затварања позива 7. окт 2020. године, пријављених више од 900 пројеката, 13. јануара уводним састанком на Факултету организационих наука званично је почео пројекат ПАНАЦЕА. Први договори, разрада методологије по радним пакетима, плодна дискусија и сјајна атмосфера су обележили почетак нове истраживачке фазе ПАНАЦЕА тима.

  Детаљније