fbpx

др Шаул Шалви

Шаул Шалви (Shaul Shalvi) је професор Бихевиоралне етике у Центру за истраживање експерименталне економије и политичког одлучивања (Center for Research in Experimental Economics and political Decision makingCREED), Амстердамске школе Економије (Amsterdam School of Economics).

Професор Шалви проучава теме као што су правичност, једнакост, вредности и норме. Посебно га занима како се људи понашају када њихове одлуке и поступци утичу на друге. Тренутно је његов тим фокусиран на разумевање психолошких фактора који утичу на понашање људи када користе платформе економије дељења. Посебно, они настоје да схвате како се одговорно дељење може подстицати и одржавати. Радови проф. Шалвија објављени су у водећим часописима у области менаџмента, психологије, економије, као и у PNAS (The Proceedings of the National Academy of Sciences), Science и Nature.

Носилац је гранта консолидатора Европског истраживачког савета (European Research Council – ERC) за свој истраживачки пројекат “Responsible sharing: Paving the path for transparent trust”.

Помоћни је уредник у часопису Judgment and Decision Making.

Више о истраживању проф. Шалвија може се наћи на његовом профилу на Google Scholar-у или на veb stranici.

др Вадим Гриневич

Вадим Гриневич (Vadim Grinevich) је професор предузетништва и иновација у малим предузећима на Школи менаџмента Универзитета Бредфорд Уједињено Краљевство (University of Bradford School of Management). Вадим је докторирао у области менаџмента на Универзитету у Кембриџу, где је био и на истраживачким позицијама на Џаџ пословној школи (Judge Business School), Кембриџ-МИТ Институту и Мартин Центру за архитектонске и урбанистичке студије. Такође је био стипендиста регионалног истраживања у Међународном центру за научнике Вудро Вилсон у Вашингтону. Пре него што се придружио Школи менаџмента у Брафорду, Вадим је био шеф истраживања на пословној школи Волверхемптон (Wolverhampton Business School). Пре тога је водио Центар за инклузивно и одрживо предузетништво и иновације на Универзитету Саутемптон (University of Southampton) где је и даље гостујући професор.

Његова основна област интересовања и стручности су у области размене знања, инклузивног и одрживог предузетништва, просторних аспеката предузетништва и иновација и дигиталних пословних модела. Његово истраживање о економији дигиталних платформи допринело је унапређењу и ревизији закона ЕУ о потрошачима и маркетингу у дигиталном добу.

Објављивао је у врхунским часописима укључујући Research Policy, Small Business Economics, Journal of Technology Transfer, Environment and Planning C, International Journal of Management Reviews, and Gender, Work & Organizaton. Вадимова истраживања подржали су истраживачки савети Уједињеног Краљевства, Британска академија Newton Advanced Fellowship Fund, Европска комисија, NESTA и локалне и децентрализоване самоуправе.

Проф. Гриневич је један од оснивача Међународне серије радионица о економији дељења, водећег интердисциплинарног академског и практичног форума у овој области од 2015. године.

Више о истраживању проф. Гриневича може се наћи на његовом профилу на Google Scholar-у или на веб страници.

др Јована Карановић

Јована Карановић је доцент на Катедри за технологију и операциони менаџмент (секција за управљање пословним информацијама) на Ротердамској школи за менаџмент, Универзитет Еразмус (Rotterdam School of Management, Erasmus University). Поред тога, она предаје стратешко управљање технологијом и иновацијама на Врије универзитету Амстердам (VU Amsterdam) и аутор је за портал The Next Web. Дипломирала је из области економије на Универзитетском колеџу у Амстердаму и магистрирала бизнис и друштвене науке на Универзитету у Амстердаму. Докторирала је пословну администрацију на Врије универзитету Амстердам.

Примарне теме Јованиног истраживања су дигиталне иновације, економија дигиталних платформи, као и будуц́ност рада. Она истражује нове организационе форме у економији дигиталних платформи, утицај економије дигиталних платформи на тржиште рада и овог облика економије да понуди одржива пословна решења.

Јована Карановић је оснивач и директор фондације Reshaping Work (Преобликовање посла). Њена инспирација за стварање Reshaping Work била је да окупи заједницу која се бави будућношћу рада, не само да расправља о актуелним питањима већ и да пронађе решења за горуће проблеме. Јована је чест говорник на академским и индустријским догађајима и била је експерт за панеле и одборе великих компанија и јавних институција.

Више о истраживању проф. Карановић може се наћи на њеном профилу на Google Scholar или на веб страници.

др Божидар Влачић

Божидар Влачић је доцент на Католичкој пословној школи у Порту (Católica Porto Business School) и истраживач у Истраживачком центру за менаџмент и економију Католичког португалског универзитета (Universidade Católica Portuguesa). Такође је гостујући професор на Економском факултету Свеучилишта у Загребу (Хрватска) и гостујући истраживач на Краљевском Мелбуншком Техничком институту (Royal Melbourne Institute of Technology) (Аустралија).

Од 2018. године је носи докторску титулу са почастима из области Економске анализе и пословне стратегије на Универзитету у Вигу, Универзитету у Сантјагу и Универзитета Коруња (Шпанија). Његови главни научни доприноси објављени су у часописима као што су International Business Review, Journal of Business Research, Technovation, Journal of Small Business Management, IEEE Transactions on Engineering Management, Technological Forecasting and Social Change, Journal of Intellectual Capital, и European Journal of International Management.

Проф. Влачић је ангажован као ко-уредник часописа Technology in Society, ко-уредник часописа Journal of Enterprising Communities и као члан уредничког одбора часописа Strategic Change. Поред тога, активни је члан Академије за међународно пословање, Европске академије за међународну пословну делатност (EIBA) и председава EIBA мрежом за рану каријеру.

Више о истраживању проф. Влачића можете пронаћи на његовом Google Scholar профилу или веб страници.