fbpx

Održan 14. Skup naučnika i privrednika SPIN 23

Imali smo zadovoljstvo da učestvujemo na panelu „Uloga ekonomije deljenja u održivosti privrede“ na 14. Skupu naučnika i privrednika SPIN 23-Digitalni i zeleni razvoj privrede.

Veliko hvala organizatorki panela Nataši Petrović i panelistima:
Prof. dr Aleksandar Jovovic, Univerzitet u Beogradu – Mašinski fakultet, Prof. dr Marijana Petrović, Univerzitet u Beogradu – Saobraćajni fakultet, Mirjana CenićShared Mobility d.o.o., Mr Aleksandra Lazović-LønningenEat Me App Serbia, Msc Milan VeselinovCirEkon, Uroš Granić, BioHub Beograd, na inspirativnoj diskusiji i osnaživanju saradnje nauke i privrede u digitalnom i zelenom razvoju privrede Republike Srbije.

Predstavljajući projekat PANACEA Prof. Petrović istakla da je veza sa održivim razvojem jedna od centralnih i veoma kompleksnih tema ekonomije deljenja. Dodala je da je ova pitanje posebno dobilo na značaju od trenutka kada su globalne komercijalne platforme kao što su Uber i Airbnb preuzele primat nad tzv. „platformama za opšte dobro“ kao što je Couchsurfing International koje su inicijalno imale neprofitnu orijentaciju.

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri je ekonomija deljenja na liniji održivosti, objasnila je da u konceptualnoj postavci ekonomija deljenja ima potencijal da doprinese održivom razvoju privrede i to kroz povećanje produktivnost kroz koncept ponovne upotrebe i promovisanje pristupa nasuprot vlasništvu, razvoj novih formi tehnološkog preduzetništva, jačanje lokalnih zajednica, smanjenje nezaposlenosti kroz nove forme fleksibilnog rada i mnoge druge, ali da u praksi ove pozitivne efekte često prate i negativni ishodi kao što su problemi nedovoljne regulatorne uređenosti u domenu radnih prava, statusa platforme i pružaoca usluga i zaštite privatnosti.

U daljoj diskusiji sa panelistima istaknuto je da pozitivni primeri preduzetništva u kontekstu održivog razvoja kao što je deljenje dečije odeće često nemaju željeni uspeh na tržištu i da impozantni podaci o vrednosti tržišta ekonomije deljenja pripadaju“velikim igračima“, a da inicijative koje su na više na liniji zelenog razvoja često ne mogu da opstanu.

Pozivajući se na iskustva na projektu PANACEA, ali i na temu skupa SPIN 23, istakla je da je uloga akademske zajednice da poveže i osnaži sve aktere ekonomije deljenja kako bi digitalni poslovni modeli doprineli zelenom razvoju privrede u Republici Srbiji. Snaga ovakvih inicijativa je u saradnji naučnika i istraživača iz različitih oblasti kao što je PANACEA tim sa tri fakulteta (FONSaobraćajni i Ekonomski fakultet), ali i sa pionirima ekonomije deljenja u Republici Srbiji (kojih prema nalazima projekta ima preko 50 u Republici Srbiji) poput kompanije Shared Mobility iz Niša.