• Učešće članova PANACEA tima na XIV Skupu privrednika i naučnika SPIN ’23

  Učešće članova PANACEA tima na XIV Skupu privrednika i naučnika SPIN ’23

  Skup privrednika i naučnika (SPIN) je naučni i stručni skup koji od 2003. godine organizuje Centar za operacioni menadžment Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Beograda. U periodu od 6. do 7. novembra je organizovan četrnaesti skup.

  Detaljnije

 • Održan 14. Skup naučnika i privrednika SPIN 23

  Održan 14. Skup naučnika i privrednika SPIN 23

  Imali smo zadovoljstvo da učestvujemo na panelu „Uloga ekonomije deljenja u održivosti privrede“ na 14. Skupu naučnika i privrednika SPIN 23-Digitalni i zeleni razvoj privrede.

  Detaljnije

 • Učešće članova PANACEA tima na 4. Konferenciji Srpskog udruženja za marketing SeMA

  Učešće članova PANACEA tima na 4. Konferenciji Srpskog udruženja za marketing SeMA

  Srpsko udruženje za marketing (SeMA) okuplja veliki broj predstavnika akademske zajednice, istraživače, menadžere i eksperte sa iskustvom na poslovima iz oblasti marketinga. U periodu od 3. do 5. novembra je ovo udruženje na Zlatiboru organizovalo četvrtu konferenciju.

  Detaljnije

 • Učešće članova PANACEA tima na Seminaru za računarstvo i primenjenu matematiku pri Matematičkom Institutu SANU

  Učešće članova PANACEA tima na Seminaru za računarstvo i primenjenu matematiku pri Matematičkom Institutu SANU

  Članovi PANACEA tima, docent Milica Maričić i docent Tanja Živojinović održale su predavanje u utorak 24. oktobra 2023. godine na Matematičkom Institutu SANU u okviru Seminara za računarstvo i primenjenu matematiku, predavanje na temu „Ekonomija deljenja u Srbiji: trenutno stanje i perspektive“.

  Detaljnije

 • Ekonomija deljenja i poslovne perspektive mladih

  Ekonomija deljenja i poslovne perspektive mladih

  Projekat PANACEA i osnovni postulati ekonomije deljenja predstavljeni su u emisiji „Studio znanja“ Radio televizije Srbije, u sklopu šire teme „Poslovne perspektive mladih“.

  Detaljnije

 • Istraživanje ekonomije deljenja u nacionalnim okvirima

  Istraživanje ekonomije deljenja u nacionalnim okvirima

  U okviru drugog radnog paketa „Aktivacija“, posle uvodnih sastanaka i razvoja metodologije istraživanja sadašnjih i potencijalnih učesnika ekonomije deljenja u Srbiji, počelo je sprovođenje terenskih istraživanja i prikupljanje podataka.

  Detaljnije

 • Projekat PANACEA na događaju Dan nauke na Fakultetu organizacionih nauka

  Projekat PANACEA na događaju Dan nauke na Fakultetu organizacionih nauka

  Na Fakultetu organizacionih nauka je 11. maja održan prvi u nizu događaja označen kao Dan nauke. Brojni posetioci, među kojima i predstavnici Univerziteta u Beogradu i članovi timova predstavljenih projekata, mogli su da prisustvuju prezentovanju rezultata projekata u čijim konzorcijumima učestvuje Fakultet organizacionih nauka.

  Detaljnije

 • Pripreme za istraživanje ekonomije deljenja u nacionalnim okvirima

  Pripreme za istraživanje ekonomije deljenja u nacionalnim okvirima

  Početak druge godine projekta PANACEA, ujedno i drugog radnog paketa „Aktivacija“, obeležio je rad na razvoju metodologije istraživanja sadašnjih i potencijalnih učesnika ekonomije deljenja u Srbiji. Tim povodom održano je više sastanaka tima u periodu od 10. januara do 2. februara.

  Detaljnije

 • Idejno rešenje Centra za razvoj ekonomije deljenja u Srbiji

  Idejno rešenje Centra za razvoj ekonomije deljenja u Srbiji

  Jedan od glavnih ciljeva projekta PANACEA je uspostavljanje Nacionalnog centra za razvoj kompetencija u oblasti ekonomije deljenja (SeSECC – Serbian Sharing Economy Competence Center). Zašto je potreban Centar za razvoj ekonomije deljenja u Republici Srbiji, kako je nastala ideja za njegovo uspostavljanje i kako će Centar izgledati pročitajte u trećem izveštaju projekta D1.3 Konceptualni dizajn…

  Detaljnije

 • Mapiranje zajednice ekonomije deljenja u Srbiji

  Mapiranje zajednice ekonomije deljenja u Srbiji

  Predstavljanje koncepta i razvojnih izazova ekonomije deljenja u nacionalnim okvirima, kao i mapiranje i analiza glavnih učesnika ekonomije deljenja u Srbiji su ključne teme drugog izveštaja PANACEA projekta. Izveštaj možete preuzeti na sledećem linku.

  Detaljnije

 • Susret istraživača i praktičara ekonomije deljenja u Srbiji

  Susret istraživača i praktičara ekonomije deljenja u Srbiji

  Tim istraživača PANACEA, projekta Fonda za nauku Republike Srbije, predstavio je prve rezultate i nalaze učesnicima Radionice pod nazivom „Ka zajednici ekonomije deljenja u Srbiji“, održanoj na Fakultetu organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, u četvrtak 8. septembra. Radionica je bila odlična prilika da praktičari i istraživači iz oblasti ekonomije deljenja, predstave svoja iskustva, mapiraju izazove…

  Detaljnije

 • Upoznajte fenomen ekonomija deljenja

  Upoznajte fenomen ekonomija deljenja

  Šta je ekonomija deljenja, koja su njena osnovna svojstva i efekti, u kojim oblastima i kako posluju najpoznatiji predstavnici ekonomije deljenja, šta su razvojni izazovi i pretpostavke u globalnim i nacionalnim okvirima su samo neke od tema izveštaja koji ima za cilj da naučnoj, stručnoj i široj javnosti na sveobuhvatan i razumljiv način predstavi fenomen…

  Detaljnije

 • Radni sastanak projekta PANACEA

  Radni sastanak projekta PANACEA

  Poslednjeg dana juna na FON-u je održan sastanak u punom sastavu tima PANACEA. Sastankom su predsedavali dr Veljko Jeremić, kao lider projekta i domaćin skupa, i dr Marijana Petrović, koordinator radnog paketa WP1. Sastanak je bio posvećen aktivnostima na mapiranju zajednice ekonomije deljenja u Srbiji. Predsedavajući su najpre predstavili dosadašnje rezultate na ovom polju, a…

  Detaljnije

 • Poseta istraživačkom centru Dimmons

  Poseta istraživačkom centru Dimmons

  U periodu od 29.05. do 05.06 članovi našeg tima Veljko Jeremić i Nataša Bojković bili su u poseti istraživačkom centru Dimmons, osnovanom 2016. godine u okviru Otvorenog Univerziteta u Kataloniji (UOC-Open University of Catalonia) a koji se bavi društveno-ekonomskim inovacijama koje se vezuju za digitalne tehnologije sa fokusom na kolaborativnu ekonomiju.

  Detaljnije

 • Kick off sastanak

  Kick off sastanak

  Nakon zatvaranja poziva 7. okt 2020. godine, prijavljenih više od 900 projekata, 13. januara kick-off sastankom na Fakultetu organizacionih nauka zvanično je počeo projekat PANACEA. Prvi dogovori, razrada metodologije po radnim paketima, plodna diskusija i sjajna atmosfera su obeležili početak nove istraživačke faze PANACEA tima.

  Detaljnije